av Hanna E Marcussen | mai 19, 2009  

Trygghet vs. sikkerhet

På helgens kongress hos det svenske Miljöpartiet handlet en av de interessante samtalene jeg dumpet borti om trygghet satt opp mot sikkerhet. Dagens samfunn her i Skandinavia, og i flere deler av den vestlige verden, er besatt av sikkerhet, mens tryggheten sakte, men sikkert forsvinner fra samfunnet.

Så hva er forskjellen mellom sikkerhet og trygghet?

Sikkerhet dreier seg om individets evne til å beskytte seg mot omverdenen. Sikkerhetsbehovet bunner gjerne i mistillit.

Trygghet handler om individets mulighet til å stole på omverdenen. Trygghet er basert på tillit.

Vi kjøper forsikringer for alt mulig, installerer alarmer, sparer til pensjoner, tillater stadig strengere overvåkning både på nettet og i byrommet, tillater kroppsvisitasjon når vi skal fly, utstyrer barna våre med mobiltelefoner og nekter dem å utforske verden på egenhånd – alt i den tro at det vil beskytte oss som enkeltindivider. Vi har til og med tillatt at store deler av omsorgen for både barn og eldre er institusjonalisert, blant annet fordi vi ikke har tillit til at lokalsamfunnet ellers klarer oppgaven. Når det brukes som et argument for å sende ettåringer i barnehagen at foreldrene ikke har pedagogisk utdannelse er det noe som er alvorlig galt med samfunnet.

Mens vi alle er besatt av å søke sikkerhet tappes samfunnet gradvis for tryggheten. Vi stoler ikke lenger på hverandre, vi kjenner ikke lenger naboen, vi har ikke tillit til at våre nærmeste skal se til oss når vi blir gamle – og vi blir stadig mer ensomme, redde og ulykkelige. Det er forventet at hvert individ skal klare seg selv, dersom du mislykkes er det deg og ikke samfunnet det er noe galt med.

Vi har et samfunn rikt på økonomisk kapital, men fattig på sosial kapital. Vi kjøper oss sikkerhet, men investerer ikke i tryggheten.

Trygghet handler om å være del av et felleskap, om å ha tillit til at menneskene rundt deg vil hjelpe deg dersom du skulle falle, det handler om å gjenskape lokalsamfunn der naboer kjenner hverandre og barn får leke fritt i nærmiljøet, det handler om at familiemedlemmer igjen gis tid og og overskudd til å være tilstede i hverandres liv, det handler om å overvinne frykten og bringe varmen tilbake i samfunnet.

Vi mennesker er flokkdyr, det som har gjort oss så vellykket i evolusjonen er ikke det såkalte konkuranssesamfunnet, men vår evne til å føle empati, til å samarbeide, til å dele, til å ta oss av de svakere individene. Samarbeid er en like naturlig del av vår natur som konkurranse. Dessverre har det blitt en sannhet få setter spørsmåltegn ved at vi lever i et konkurransesamfunn. Imidlertid kan vi like gjerne gjøre samfunnet vårt til et samarbeidssamfunn, dersom vi bare bestemmer oss for det.

Men vi er nødt til å kvitte oss av med frykten og mistroheten først. Dessverre blir frykten og usikkerheten vår hele tiden styrket gjennom media, som i hovedsak kun forteller om de negative hendelsene i samfunnet, gjennom politikere, som bruker denne frykten til å vinne billige poeng, gjennom forsikringsselskaper, som ønsker å profittere på usikkerheten vår, gjennom private vaktselskaper, som har skapt seg en nisje i folks manglende tillit til at politiet vil kunne stille opp når noe går galt, og gjennom en lang rekke andre aktører, som bygger opp under forestillingen vår om et fientlig og skremmende samfunn. Sannsynligvis gjør de færreste av disse aktørene dette ut fra et ønske om å skremme oss, men dessverre medfører deres samlede bidrag at vi mister mer og mer tillit til verden rundt oss.

Jeg har ofte opplevd, når jeg er andre steder i landet enn Oslo å bli spurt om hvordan jeg tør å bo i Oslo, hvor det er så mye vold og annen kriminalitet. Hver gang blir jeg nødt til å forklare at det er veldig sjelden jeg har vært vitne til slike ting i løpet av de 16 årene jeg har bodd i denne byen, problemet er ikke at Oslo er en utrygg by, den er en av verdens tryggeste, problemet er at media stort sett bare dekker voldsepisodene.

Frihet handler ikke om å kunne ta seg til rette på bekostning av andre. Frihet handler derimot om å slippe å leve i frykt. Frihet handler om stole på menneskene rundt deg, føle nærhet til andre og vite at du bidrar med noe meningsfullt til deres liv. Det er på tide at vi bygger opp den sosiale tryggheten igjen og gjøre samfunnet varmere.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00