av Hanna E Marcussen | juli 20, 2009  

Når skal regjeringen innse at dagens strategi i Afghanistan ikke fungerer?

Jeg klarer ikke å la være å undre meg over at regjeringen fortsatt hevder at dagens strategi i Afghanistan før eller senere vil gi resultater. Daglig får vi nyheter om nye tap, både av sivile og militære. Å tro at man kan bombe seg til demokrati fremstår som utrolig naivt. Demokrati må bygges av folket som skal leve i det. Lite er gjort for å støtte de demokratiske kreftene i Afghanistan.

For at okkupasjonen ikke skal ende i ny krig og nytt diktatorisk styresett, må det bygges et sterkt demokratisk alternativ nå – et alternativ både til vestlig okkupasjon og afghanske ekstremistiske og fundamentalistiske krefter.

Afghanistan har vært herjet av krig siden 1979. Først gjennom Sovjetunionens okkupasjon, deretter gjennom borgerkrig, Talibans undertrykkende og brutale regime og til sist gjennom en USA-ledet okkupasjon av landet.

Kreftene som startet dagens krig, USA og deres allierte, deriblant Norge, framstiller den som en kamp for menneskerettigheter og demokrati. I 2001 håpet også mange afghanere på fred, demokrati og rettferdighet, men de er igjen blitt gjort til ofre for en krig ført av militaristiske krefter på begge sider. Dagens krig og okkupasjon svekker de demokratiske kreftene i landet og styrker krigsherrer og fundamentalister. De som ønsker fred, demokrati og rettferdighet blir redusert til passive tilskuere eller blir presset til å ta side i krigen.

Det er på tide at regjeringen begynner å tenke nytt i forhold til Afghanistan. Er vårt mål å støtte USA eller er det å bidra til at Afghanistans sivilbefolkning kan få en fredeligere og mer demokratisk fremtid?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Akkurat. Hvorfor skal vi bidra militært til å støtte en regjering som arbeider for teokrati, legaliserer voldtekt innenfor ekteskapet og praktiserer urettferdige rettsaker med dødsstraff som dom. Attpåtil blir de som protesterer mot dette offentlig steinet!

Alt for å tekkes amerika og bidra til en krig som allerede er tapt. Tydeligvis synes Stoltenberg og co at dette er greit. Vi kunne like gjerne skutt en del av telemarksbataljonen foran stortinget på et amerikansk flagg for å vise vår lojalitet. Horribelt, men er det mindre horribelt å sende de til Afghanistan for å dø i stedet? Kun beliggenheten er forskjellig.

Hvorfor skal vi bidra i en ulovlig krig uten mandat fra FN? Om amerikanerene vil kjempe idiotiske kriger får de gjøre det på egenhånd.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg synes i hvert fall det er rimelig hårreisende at regjeringen fremstiller det som at vi støtter en demokratisk og fredelig utvikling ved å støtte Karzai-regjeringen :(

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00