av Hanna E Marcussen | juli 31, 2009  

Media misleder deg

Jeg må innrømme at jeg blir vanvittig frustrert over alle store nettmedier som har valgomater i disse tider som skal fortelle deg hvilket parti du skal stemme på. Nesten alle har en – Aftenposten, VG, Nettavisen, TV2 og Nrk. Men de forteller deg ikke hele sannheten, de forteller deg ikke at det finnes flere partier i Norge enn dem som finnes på Stortiget + Rødt, som underlig nok tas med til tross for at de ikke sitter på Stortinget. Skal slike valgomater ha en funksjon i et demokratisk samfunn, må jo valgomatenes oppgave være å vise deg det reelle valget du har, dvs – alle partiene som er landsdekkende, og som du derfor kan stemme på uansett hvor du bor. Resultatet burde gjenspeile hvilket parti du er mest enig med av alle alternativene, ikke hvilket du er mest enig med av de store partiene (og lille Rødt som bare er litt større enn oss), da har media allerede tatt et valg for deg – er det virkelig medias rolle å gjøre det? Dersom du ønsker en valgtest som tar med alle de landsdekkende partiene prøv denne!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Vel… Den testen du viste til ga følgende resultat:
“Du er mest enig med Sosialistisk Venstreparti
32.94% falt innenfor denne kategorien.”

Det ligger altså an til et bra valg for SV… :-)

Jeg er enig med deg i at de store valgtestene godt kunne hatt med de mindre partiene også, selv om de fleste velgerne nok foretrekker å stemme på partier med reell mulighet til innflytelse. Men løsningen er neppe å lage hjemmesnekrede valgtester uten troverdighet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Ikke meg som har laget testen :) Men vet at den først og fremst er ment for å få fokus på problemet. Likevel er det så vidt jeg vet slik at alle de landsdekkende partiene er tatt med utfra hva de mener om de aktuelle spørmålene, så du skal få riktig parti ut fra svarene dine. Foreløpig er det nok ikke et representativt utvalg som har tatt testen, så prosentene blir litt misvisende.

Mulig du har rett i at mange velger å stemme på noe gammelt og trygt, men langt fra alle. Derfor bør man i de store valgtestene få opplysning om at det finnes andre alternativer. Det er tross alt det som driver demokratiet videre, det burde også media se..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Politisk test kan avgjøre hvilket man vil
stemme.Ikke for meg,testen viste at
svarene jeg ga var det til partiet
som skal få min stemme.

JILL

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Et sidepoeng til det du skriver her Hanna:

“Resultatet burde gjenspeile hvilket parti du er mest enig med av alle alternativene, ikke hvilket du er mest enig med av de store partiene (og lille Rødt som bare er litt større enn oss), da har media allerede tatt et valg for deg – er det virkelig medias rolle å gjøre det?”

Lille Rødt er litt større enn Miljøpartiet de Grønne, som du sier Hanna.
Ok, et annet journalistisk argument er Rødts søsterpartier i Europa – hvor stor er egentlig sosialismen til venstre for SV i Europa?
Neste spørsmål er hvor store søsterpartiene til MDG (Miljøpartiet de Grønne) er i Europa?

Siste meningsmålinger i Sverige viser at de er de Gröna er dobbelt så store i dag som under valget i 2006. I Tyskland har de Grünen 11% av stemmene bak seg, og selv om MDG ikke vil bli en hovedfaktor i valget her på bjerget i år, så er det rett før det skjer om tendensen ellers i Europa er en pekepinne.

Med denne bakgrunn er det rart at nyhetskåte medier ikke inkluderer MDG i sine meningsmålinger, da det knapt en tvil om at MDG vil få langt flere stemmer i årene fremover sammenlignet med lille Rødt.

Sier dette noe om at luktesansen til norske medier er ganske så svekket når det gjelder å være litt foran i nyhetsbildet? I så fall sier dette mer om norske media enn det gjør om MDG.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jill: Det er godt du allerede har bestemt deg for hvilket parti du skal stemme, det gjør at du ikke blir så påvirket av slike tester. Dessverre tror jeg nok en del bruker slike tester for å finne frem til hvilket parti de vil stemme på, og da er det veldig synd at de bare viser deler av virkeligheten :(

Arnvid: Veldig godt poeng! Håper snart noen av journalistene våkner opp og kikker litt utenfor grensene til lille Norge :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er jeg som har laget testen, Bjørn, og foreløbig er den nok lite annet enn en test. Ryktet om testutgaven spredte seg fort på Facebook, men oppdateringer er allerede på gang for å gjøre den så presis som mulig.

Jeg tar gjerne imot forslag for å gjøre testen bedre, enten det gjelder vekting eller spørsmål som mangler. Dersom du f.eks. mener at SV er feil svar for deg tar jeg gjerne imot tips om hvilket spørsmål som kunne stilles for å påvise mer sympati i retning et annet parti. Det trengst sikkert noen skolespørsmål her.

Som Hanna sier er utvalget som har tatt også heller lite representativt, hittil er det nok flere i radikal miljøbevegelse enn utenfor som har tatt den, og andelen SV- og MDG-velgere ligger høyt. Men jeg har gjennomført testen både som tenkt Frp-velger og som tenkt Demokratene-velger og fått rett resultat. Om Senterpartiet er vektet riktig er jeg litt mer i tvil om.

Ellers er valgomatene i større aviser formodentlig også et resultat av journalistiske vurderinger. Jeg er rett nok grønn politikere selv, men i denne saken er jeg først og fremst:

1. journalist av yrke og utdanning, med stor interesse for norsk politikk som saksfelt
2. opptatt av at også småpartier skal slippe til på valgtester

Så spørs det om min test blir så mye mer hjemmesnekret enn andre tilsvarende.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Godt poeng jeg kanskje burde nevnt Øyvind, de store partitestene er resultat av hva journalistene som står bak dem anser som relevante spørsmål, ikke nødvendigvis hva partiene ville prioritert som de viktigste spørsmålene for dem. Enda en grunn til å være kritiske til dem som indikatorer på hva man bør stemme. Godt jobbet med testen forresten :)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Fikk du “riktig” svar på denne testen, Jill?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bra at du tar opp dette problemet, det har irritert meg lenge at valgomatene ikke har alle med. Det burde ikke vært lov. Jeg fikk MDG da jeg tok testen på Start:)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tror det er flere som hadde endt opp med MDG om vi hadde vært med i de andre testene :) Synes det er trist at media ikke ser det som sitt ansvar å opplyse folk om de reelle mulighetene de har ved et valg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00